Kevään kohokohta, ehkä jopa lippukuntamme kaikkein perinteikkäimmäksi retkeksi tituleerattu viikonloppu, lähestyy meitä huimaavaa vauhtia. Kyseessähän on tietenkin Äkkälä, lippukunnan keskuudessa suosiota niittänyt talviretki, joka on pääsääntöisesti järjestetty alkuvuodesta. Tämän vuoden Äkkälän mukaansatempaavasta ohjelmasta saamme jälleen kerran nauttia tutusti Kiljavan leirikeskuksen vastikään uudistetulla Kassulla. Suomen talvi on ystävällisesti tarjonnut meille henkeäsalpaavan kauniit valkeat maisemat sekä täydellisen sään viettää hauska päivä ulkona lumesta nauttien.

Xtreme-Äkkälä 2016

Äkkälä on koko lippukunnan yhteinen retki, joka sijoittuu kevätkaudelle ja kestää yhden viikonlopun. Retken perinteikkyyttä ei nosteta jalustalle syyttä suotta, sillä sen historia juontaa juurensa aina vuoteen 1991 asti, jolloin ensimmäinen Äkkälä järjestettiin. Siitä asti se onkin pitänyt tiukasti kiinni roolistaan osana lippukunnan kevään tapahtumakalenteria, sillä Äkkälöitä on järjestetty yhteensä huimat 26 kertaa. Retkellä on siis pitkät perinteet, jotka toivon mukaan jatkuvat vielä kauas tulevaisuuteen.

Ensimmäinen Äkkälä vuonna 1991 järjestettiin nykyisistä poiketen jo syyskaudella lokakuussa Kiljavan leirikeskuksessa, jonne alueen suurin rakennus Kassu oli juuri samaisena vuonna valmistunut. Retkeä hehkutettiin megaretkenä – jollainen se tosiaan oli 92 osallistujan ansiosta. Myös majoitustilat herättivät suurta ihastusta ja Kassun olosuhteita kuvailtiin jopa hotellimaisiksi.

Seuraava Äkkälä järjestettiin keväällä 1993, josta lähtikin käyntiin nykyinen tapa järjestää retki talvella. Usein näillä retkillä on ollut myös jokin tietty, vallitseva teema, joka vuonna 1994 oli Alfred Ankka ja vuonna 2000 asiaankuuluvasti Millenium. Muilla Äkkälöillä ollaan muun muassa ratkottu mysteereitä salapoliiseina, avustettu supersankareita missioissaan sekä nautittu huimista seikkailuista auttamalla Tinttiä ja Kapteeni Haddockia toteuttamaan salaisen suunnitelmansa.

Kymmenennen kerran Äkkälä järjestettiin Panun johdolla vuonna 2001, yhteensä 80 lippukuntalaisen voimin. Retken rasteilla selviteltiin kahden jäniksen, Villen ja Akselin (sekä heidän mummonsa) ongelmia, teeman ollessa metsän pikku eläimet. Iltaohjelmaan kuului leikkejä ja sketsejä, joista pidettiin vartiolaisten haastatteluiden mukaan kovasti.

Vuonna 2011 Kiljavan leirikeskus muuttui maagiseksi Tylypahkan velhojen ja noitien kouluksi, jossa lippukuntalaiset pääsivät opettelemaan taikojen ja taikajuomien tekoa, harjoittelemaan luudalla lentämistä ja antamaan ensiapua puuhun törmänneen lentävän auton matkustajille. Tämä Harry Potter –teemainen retki oli Äkkälän historian kahdeskymmenes. Retkeläiset jaettiin aluksi neljään tuttuun tupaan ja loppuretkestä kaikki pääsivät mukaan eeppiseen, Voldemortin ja kuolonsyöjien sekä Harryn ja hänen ystäviensä, väliseen taisteluun. Viimeisenä aamuna taisteltiin ankarasti tupien välisestä huispausmestaruudesta.

Äkkälän perinteisistä talvimaisemista poiketen vuoden 2014 retki järjestettiin vasta myöhemmin keväällä, jolloin lämmin ja aurinkoinen sää tuntui suosivan retkeläisiä koko viikonlopun ajan. Lippukuntalaiset oli hälytetty apuun Kiljavalle jahtaamaan pahamaineista vankikarkuria. Paikalla oli mukana myös sheriffi, jonka johdolla retkeläisistä lähdettiin kouluttamaan apulaissheriffejä. Kaikeksi onneksi vaarallinen roisto saatiin loppujen lopuksi kiinni. Lue lisää vuoden 2014 Äkkälästä täältä ja täältä.

Pujo palaa

Ei myöskään ole ollut tavatonta, että Äkkälä olisi järjestetty jossain muualla, kuin tutulla Kiljavalla. Vuonna 2016 lähdettiin koko retkikunnan voimin kohti Leiriniemeä, jossa teemana oli jo toista kertaa (ks. vuosi 2011) Harry Potter, sillä tämä kyseinen teema ei nimittäin vanhene. Hauskaa oli myös tällä kertaa astua Tylypahkaan harjoittelemaan loitsuja ja taikaliemiä, sekä pelaamaan huispausta.

Vuonna 2017 päästiin jälleen viemään Äkkälää uusiin ulottuvuuksiin, sillä retki järjestettiin tällä kertaa koko SVPR:n voimin, juhlistaen sen 100-vuotista taivalta. Retkellä keskeisinä teemoina olivat aikamatkailu tulevaisuudessa sekä erilaiset selviytymiskeinot, joita testattiin monipuolisesti rasteilla. Koska retkikunta oli hieman tavallista suurempi, majoituttiin tällä kertaa niin sisätiloissa kuin ulkona teltoissakin. SVPR:ää juhlistettiin iltagaalassa, jossa oli jännittävän ohjelman lisäksi tarjolla kakkua. Huipennuksena päästiin kokemaan myös spektaakkeli, jossa demonstroitiin millaisella vauhdilla puolijoukkueteltta palaa.

Tänä vuonna lippukuntamme on ollut toiminnassa kunniakkaat 80 vuotta, joten mikä olisikaan parempi tilaisuus juhlistaa tätä pyöreää lukua, kuin vuotuinen Äkkälä, josta huhutaan tulevan huikeampi kuin koskaan. Hyvät lippukuntalaiset ja muut toiminnastamme kiinnostuneet partiolaiset, lämpimästi tervetuloa 27. Äkkälälle!

Tagged on:                                 

Vastaa